Vorige pagina

Jur Vrieling

Vrieling is vanaf kinds af aan gek van paarden, maar hij koos ervoor om als kleine jongen op voetbal te gaan. Zijn vader was een succesvol ruiter (is onder andere Nederlands kampioen geweest) en zijn zus Jannemiek Vrieling deed op haar veertiende al aan Z-springen en Z-dressuur met onder andere de bonte goedgekeurde KWPN-hengst Samber. Uiteindelijk kon Jur Vrieling niet achterblijven en begon hij op zijn dertiende met paardrijden. “Ik was er erg gemotiveerd mee bezig, school vond ik al gauw niet meer zo interessant. Ik had al vrij snel door dat ik van paarden mijn beroep wilde maken.” Op achttienjarige leeftijd vertrekt Jur Vrieling naar Oostenrijk met als doel om te trainen en een zo hoog mogelijk niveau te bereiken zodat hij uiteindelijk mee kon doen aan kampioenschappen.

Carrière in de paardensport

Jur Vrieling bleek succesvol, want in 2014 haalde hij met VDL Bubalu een gouden medaille binnen op de wereldkampioenschappen en een jaar later wint hij een zilveren medaille met het Nederlands team op de Olympische Spelen. Met zijn paard Zirocco Blue werd hij in 2015 Europees Kampioen met het Nederlands team. Waar Jur Vrieling echt trots op is, zijn de wereldkampioenschappen in Cannes, in 2016. Naast dat hij meedoet aan verschillende kampioenschappen, traint Jur Vrieling ook paarden. Ongeveer tien jaar geleden is hij met behulp van de familie Bulthuis voor zichzelf begonnen: Stal Vrieling. “Ik train de paarden zelf. Met de paarden die ik train, doe ik ook mee aan wedstrijden. En diezelfde paarden worden ook weer verkocht. Zo zorg ik ervoor dat de paarden zo goed mogelijk worden opgeleid en voorbereid om zo hoog mogelijk in de paardensport te kunnen meedoen.”

Nieuwe stallen

Er zit veel tijd in het trainen en opleiden van de paarden, daarom zijn de stallen onlangs vernieuwd. “We hebben de stallen veranderd om het plezierig voor de paarden te maken. Het dak is eerst verhoogd om meer ruimte en lucht In de stallen te krijgen. Ook is er voor een lichtkoepel gekozen om meer natuurlijk licht in de paardenstal te krijgen, inclusief luiken die je open kunt zetten voor extra frisse lucht. Vervolgens zijn er allemaal grotere stallen gekomen, die zorgen voor meer sociaal contact tussen de paarden onderling. Bijna alle stallen hebben luiken of ramen zodat de paarden naar buiten kunnen kijken.” Tevens is er nieuwe buitenbak met een betere bodem aangelegd door Herman Crum. Het gaat om een eb-en-vloed-bodem; een bodem waarbij het water direct wordt geloosd in de sloot als het hard regent. En als de bodem te droog wordt, wordt er automatisch water aan de zandpiste toegevoegd. “Met deze bodem zorgen we ervoor dat de paarden meer vertrouwen krijgen en constante grip hebben. Hoe beter een paard zich voelt, hoe beter hij kan presteren.”